Dierenkliniek Drunen
       Kliniek voor gezelschapsdieren       
           
Vuurwerkangst

De decembermaand komt steeds dichterbij en ook dit jaar zal de jaarwisseling met een hoop spektakel gevierd worden. Helaas zijn deze onverwachte harde knallen voor honden vaak geen feest en schrikken ze hier erg van. De angst voor deze harde knallen is een natuurlijke angst van de hond die te maken heeft met zijn overlevingsdrang. Dit kan zich uiten in blaffen, janken, wegkruipen onder het bed of in een donkere hoek. In enkele gevallen gebeurd het ook dat een hond naar buiten vlucht en dan zijn ze vaak niet meer terug te roepen. Deze situaties zijn voor de hond natuurlijk verschrikkelijk en ook voor de mens is dit heel erg om te zien. We moeten er ook voor waken dat deze angstreactie van de hond niet groter wordt. Dan kan het namelijk zo groeien dat uw hond niet alleen bang is voor vuurwerk knallen maar ook bijvoorbeeld bang wordt voor onweer.
Hieronder zullen wij u informatie verstrekken over wat u kunt doen ter voorbereiding op de jaarwisseling en op de dag/nacht van de jaarwisseling.

Lange termijn:
Trainen met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden er op. Het is aan te raden om 2 maanden voor de jaarwisseling met de training te beginnen. U kunt dit zelf thuis doen of onder begeleiding van een gedragstherapeut. Het voordeel van deze training is dat het effect voor een langere tijd kan zijn voor de angst van harde knallen.
Voedingssupplement voor de lange termijn. Wij adviseren u hier 2 maanden voor de jaarwisseling mee te starten. Het supplement verminderd angstgedrag, werkt kalmerend en heeft geen bijwerkingen.


Korte termijn:
Calm Dieet: dit is een dieetvoeding wat kalmerende voedingssupplementen bevat. Het Calm dieet mengt u een paar dagen met de eigen voeding om dan uiterlijk 3 weken voor de jaarwisseling volledig op het Calm dieet over te zijn. U kunt dit dan vervolgens het beste tot een week na de jaarwisseling geven. Let op: het Calm dieet werkt alleen bij honden onder de 15 kg.
Voedingssupplement voor de korte termijn. Ook deze werkt kalmerend, verminderd angstgedrag en heeft geen bijwerkingen. Het supplement geeft al na 1 a 2 weken resultaat. Wel is het zo de het beste resultaat bereikt wordt met een vroege start van zon 1 a 2 maanden voor de jaarwisseling.
Antidepressiva voor de hond. Het antidepressivum werkt angst verlagend en moet minimaal 4 6 weken gegeven worden. Let op! U mag hier niet zomaar mee stoppen, het moet geleidelijk aan afgebouwd worden.
Halsband of verdamper. Er zijn ook speciale halsbanden en verdampers te koop waar lichaamseigen feromonen in zitten. Deze feromonen werken kalmerend. Ons advies is om 2-3 weken voor de jaarwisseling te starten.

 
Voor op de dag/nacht zelf:
Tabletten/gel die op de dag zelf gegeven kunnen worden. Hier hebben we 3 vormen van.
1: Tabletten met een vitamine B12 complex met natuurlijke aminozuren (eiwit). Deze tabletten werken binnen 2 uur kalmerend en hebben geen bijwerkingen. Mocht u hond heel angstig zijn kan het wel zijn dat hij/zij hier niet genoeg aan heeft en er doorheen breekt.
2: Tabletten die verwant zijn aan valium. Dit geeft een soort rust en verminderd angstgevoelens. Ook maakt het u hond minder gevoelig voor geluiden en dat is precies wat we willen bij angst voor harde knallen. Het middel moet gegeven worden voordat uw hond gestrest is anders zal het zijn werk niet goed doen. Het advies is dan ook om de eerste dosering al om 14:00 uur te geven. Bijwerkingen van deze medicatie zijn o.a. sloom, veel eten, trillen en overdreven aanhankelijk zijn.
3: Een gel die u op het slijmvlies in de bek van de hond aanbrengt. Deze gel verminderd het stresshormoon noradrenaline. U begint hiermee op oudjaarsavond bij de eerste tekenen van stress bij uw hond. Bijwerkingen van deze gel zijn o.a. sloomheid, braken en urineverlies.


Tips en Tricks zonder medicatie:
Laat de hond overdag extra lang uit
Geef hem afleiding
Gordijnen sluiten
Opletten met open deuren
Radio of TV aan
Laat uw hond zelf een rustig plekje zoeken en laat hem daar ook liggen, zelfs als dit in de douche of onder het bed is
Probeer zelf rustig te blijven
Belonen bij gewenst gedrag, angstgedrag negeren (steun geven mag, als uw hond tegen u aan komt zitten mag u rustig uw hand op zijn schouder leggen maar niet tegen hem gaan zeggen hoe zielig hij wel niet is en hoe erg het allemaal is), angstgedrag nooit straffen, hierdoor zal de angst toenemen
Geen vuurwerk afsteken dicht bij uw huis
Laat uw hond niet alleen thuis.

Voor vragen, medicatie, voedingssupplementen en voer kunt u terecht aan de balie.
Wij wensen u en uw hond een rustige periode toe.


 

Dierenarts J.P.A. van der Pasch                                                  Hogeweg 22         5151 BJ         Tel.0416-378437