Dierenkliniek Drunen
       Kliniek voor gezelschapsdieren       
           
De röntgenkamer.

In deze ruimte worden de röntgenfoto’s gemaakt.
In 2001 heeft de praktijk een nieuw krachtig röntgenapparaat aangeschaft. Er wordt gebruik gemaakt van een vaste opstelling van het röntgenapparaat zodat we het dier op de speciale röntgentafel leggen. Deze tafel is voorzien van een elektrisch geremd beweegbaar blad zodat het dier makkelijk in de goede positie onder de röntgenbuis gelegd kan worden. Onder het tafelblad ligt een speciaal stralenrooster en daaronder wordt de cassette geplaatst met de foto. Het maken van een röntgenfoto gaat zeer snel, in tienden tot honderdsten van een seconde. Tijdens het maken van een röntgenfoto dient men zich altijd goed te beschermen tegen de schadelijke straling, het dragen van een loodschort en loodhandschoenen is dan ook verplicht.
Eind 2012 zijn we overgegaan op digitale röntgen, de foto’s worden op speciale cassettes gemaakt die door een digitale scanner ingelezen worden en binnen een minuut op de computer verschijnen. Er komen geen vervuilende chemicaliën meer aan te pas voor het ontwikkelproces. Het grote voordeel van digitale röntgenfoto’s is dat er nauwelijks nog een foto mislukt door over- of onderbelichting omdat de foto digitaal bewerkt kan worden en vrijwel altijd een scherp beeld oplevert. Ook kan de foto per email verstuurd worden naar de eigenaar of een specialist als dit nodig mocht zijn en kan de foto ook aan de patiëntenkaart gekoppeld worden.
Met een röntgenfoto kan men als het ware in het inwendige van een dier kijken. Botten zijn zeer goed te zien op een foto maar men kan ook buikorganen (al of niet met contrastmiddel), de longen, het hart en andere weke delen beoordelen.
Dierenarts Rob Groenen                                                    Hogeweg 22         5151 BJ         Tel.0416-378437